Home Over ons Historie
 

Historie

Historie Smidts

Geschiedenis Smidts Autogroep

Wij bestaan al ruim 150 jaar!

Mente Smidts 1867 - 1905
In 1867 stichtte Mente Smidts een landbouw smederij aan de Heereweg in Tolbert. Hij kocht een pand voor 850 gulden. Eén keer per jaar moest hij in het zwarte pak naar de notaris in Grootegast om met veel pijn en moeite en bedrag van zegge en schrijve 40 gulden aan rente en aflossing te betalen. Mente Smidts was de uitvinder van de noodstal. De noodstal werd gebruikt door de smid om de paarden in vast te zetten, zodat de smid op een veilige manier een paard van nieuwe hoefijzers kon voorzien. Deze noodstal werd later door vele smeden in den lande toegepast.

Anne Smidts 1905 -1933
Begin vorige eeuw nam Anne de zaak van zijn vader over. In 1910 ging Anne rigoureus te werk, de hele zaak werd gesloopt en er werd een nieuwe woning met winkel en smederij gebouwd. In de winkel werden potten, pannen en andere huishoudelijke artikelen verkocht. Ook werd er begonnen met de verkoop van benzine. De benzine werd eerst uit vaten verkocht, enkele jaren later werd de eerste benzinpomp geplaatst.

Menno Smidts 1933 -1952 & Pebe Smidts 1933 - 1977
In 1933 werd de zaak overgenomen door de broers Menno en Pebe Smidts. Na de oorlog werd begonnen met de fabricage van garagecricks. Die cricks werden zelfs geëxporteerd naar Engeland onder de merknaam FAST, afgeleid van FA. A. Smidts Tolbert. In de jaren vijftig was de landbouwmechanisatie in opkomst. Met name tractoren en landbouwwerktuigen werden toen veel verkocht. Dit resulteerde in 1968 in het Ford Tractor Dealerschap.

Anne-Jan Smidts
In 1967 kwam Anne-Jan in de zaak. De vierde generatie. Hij was vooral in auto’s geïnteresseerd. In 1968 werd Smidts aangesteld als Official Ford Dealer voor het Westerkwartier en Noordenveld. In 1977 nam Anne-Jan het bedrijf over van Pebe. In 1980 besloot hij een nieuw autobedrijf in Roden te bouwen: Auto Smidts Roden B.V.. In 1986 verrees het nieuwe pand aan de Oldebertweg in Tolbert, hiermee kwam een einde aan het 107 jaar gevestigd zijn aan de Hoofdstraat.

Menno Smidts
In 2008 kwam Menno Smidts, de vijfde generatie, in het bedrijf. Hij startte in 2008 de Profile Tyrecenter formule bij de vestiging in Roden. Hierdoor is Auto Smidts in staat om One Stop Shopping te bieden voor alle leaserijders. Per 1 januari 2012 breidt Auto Smidts flink uit door de overname van Ford en Nissan Boerhof in Groningen en Sappemeer.


 
3
 
sluiten